5 tipů pro silnou imunitu

Imunita je v těchto náročných dnech skloňována ve všech pádech. Budování silné imunity je základním stavebním kamenem pro budoucnost našeho zdraví, kvalitního života. Její kvalita je založena na dvou faktorech – „pevné nervy – psychika“ a vyvážený mikrobiom. Právě zdravý mikrobiom je perfektní ochranou proti virům, chřipkám a dalším civilizačním chorobám. Připomeňme si 5 tipů pro silnou imunitu. Paleta je opravdu široká, stačí si jen vybrat, začít a být v psychické pohodě.

Co tedy ovlivňuje naši imunitu? Zde je pět oblastí, které úzce s imunitou souvisí. Nechybí zde ani tipy, jak s každou z nich pracovat.

1) Zdravé střevo neboli vyvážený mikrobiom

Mikrobiom je společenství různých mikroorganismů a zahrnuje bakterie, houby, viry a další drobné organismy. Zní to trochu až fantaskně, ale mezi námi a těmito malými organismy existuje neustálý symbiotický vztah, který je pro lidský život nesmírně důležitý. Možná vás překvapí, že v lidském mikrobiomu je zhruba stokrát více genů než v lidském genomu. Vlivem životního stylu má mnoho lidí mikrobiom nevyvážený, což se projevuje mnohdy psychickými a fyzickými obtížemi.

Položíme-li si otázku, jak na mikrobiom, odpověď je jednoznačná – vezměte si probiotika, která začnou pracovat s vaším střevem. Dalším faktorem je upravit stravu, spánek, psychiku a také pohyb. Na trhu se vyskytuje řada probiotik. Nás zaujala řada Bio-Live, 15 kmenů živých kultur společně s bylinami je fermentována ve vodě. Toto zpracování je skvělé v tom, že poskytuje živé kultury, které přímo účinkují ve střevě oproti běžným. Fermentace ve vodě nespouští trávicí proces, což umožňuje jednoduchý a správný průchod kulturám přímo do střeva.

probiotika

2) Zdravý spánek

Spánek je nezbytný pro naše zotavení, obnovu a rovnováhu. V průběhu spánku probíhají životně důležité funkce a regenerující procesy. Doslova se vytváří hormonální nálož, která pak způsobuje, jak fungujeme. Dostatek a kvalita spánku je základním parametrem zdravého životního stylu.  Poslední výzkumy ukazují, že kvalita spánku souvisí se zdravým střevem. Vědci se přiklánějí, že kromě špatného životního stylu ovlivňuje spánek i trávicí soustava a psychika. Zamyslete se nad časem a stylem vašeho spánku.

Někdy přemýšlíme nad tím, jaké drahé auto si koupíme místo toho, abychom investovali do dobré matrace. Nezapomeňte na drobné rituály před spaním. Může to být třeba zapálení svíčka a pozorování plamene, teplé, červené světlo přivádí organismus do klidu, či popíjení teplého nápoje nebo krátká dechová meditace.

BIO-LIVE SLEEP

3) Psychika – psychohygiena hraje prim

Psychika je spojenou nádobou se zdravou imunitou. Existuje řada výzkumů a kazuistik, které ukazují na to, že vlivem stresu se objevují u lidí nejenom psychické obtíže, ale také i zdravotní. Udržet si nepřetíženou psychiku v dnešní době se někdy zdá až nadlidský výkon. Přesto terapeuti, osvícení lékaři bijí na poplach, abychom se více věnovali sobě, relaxaci a přirozenějšímu stylu života, který reflektuje naše přirozené nastaveni. Právě naše nálada, míra stresu ovlivňuje kvalitu života.

Sebepoznání vede k přirozenému odbourání strachu. Naučte se respektovat kromě ostatních i sami sebe a své vlastní potřeby. Uvědomte si hodnotu svého času a vaší energie, kterou denně vydáváme. Dopřejte si každý den, chvilku pro sebe, byť při dobré kávě, čaji nebo skleničce vína. Investice do sebe sama je největší devizou, kterou můžete jen získat. Skvělými pomocníky pro vyladění psychiky mohou být knihy, hudba, pohyb, poslech, poznávání… Najděte si skutečně činnosti, které vás baví. Postavte se na první místo.

4) Pohyb

Přirozeností člověka je pohyb. Pohyb určuje směr, umožňuje nám posouvat se dopředu. Někdy však zaměňuje extrémní fyzické vypětí za kvalitní pohyb. Čím více je naše fyzická námaha přirozenější (chůze, tanec, plavání), tím více se z toho tělo raduje. Líný, pomalý pohyb je pohybem naší lymfy, tekutiny, která je životně důležitá. Nezapomínejte na otužování např. v přírodě.

Maximálně využívejte pro pohyb přírodu. Jedna hodina přirozené chůze vydá za 2 hodiny v posilovně. Při pohybu v přírodě zároveň můžeme velmi efektivně posilovat nejen tělo, ale také bystrost našeho mozku např. pozorováním detailů z naší cest. Pokud svítí slunce dostávám dávku vitamínu D, který je důležitý pro imunitu. V neposlední řadě, přirozeně okysličujeme mozek. Vyzkoušejte každý den malou procházku a za pár dní uvidíte a ucítíte, že se vaše tělo má lépe.

BIO-LIVE ODOLNOST

5) Jídlo

posilování imunity hraje jídlo velmi důležitou roli. Prostřednictvím kvalitních potravin dostáváme do organismu mnoho vitamínů, živin. Dokonce se dá i jídlem léčit. Možností máme velmi mnoho, můžeme sáhnout k receptům našich babiček, třeba kysanému zelí, kimči nebo nakládanému česneku v medu. Platí, že strava má být bohatá. V našem jídle by neměl chybět kvalitní ocet a olej. Např. detoxikace rostlinnými oleji je stará metoda, která pomáhá budovat imunitu člověka.

Co můžete vyzkoušet je 3 krát denně kávová lžička oleje z černého kmínu, udělá doslova zázraky (tento olej velmi efektivně hubí viry a různé potvůrky v našem organismu).

olej

 Každý tip může být dobrým, pokud je skutečně využíván. Důležité je vědomí, že naše imunita je rytířem zdraví. Proto na ni nezapomínejte. Cesta k budování imunity může být i zábavná. Tudíž, vzhůru za novým životním stylem. Každý den, můžete začít jinak a lépe. Ať se daří.

Vaše Monika