Budoucnost je pískavice

Miluje ji Orient a dobře ví proč. V našich končinách je pískavice známá hlavně jako krmivo pro drobná zvířata, maximálně zbytné koření středomořské kuchyně. V historii byla ceněna jako ochucovadlo jídla i významný lék. Rehabilitujme ji. Ke svému prospěchu.

Pískavice, Fenugreek, helba, to všechno jsou pojmenování drobné zelené rostliny pocházející z jihovýchodní Evropy a indického subkontinentu. Její znalost sahá do období 4000 let př. n. l. a název je odvozen od latinského Trigonella foenum graecum, což znamená „řecké seno“ a odkazuje na řeckou tradici, kdy pískavice byla součástí podestýlky dobytka.

[content id=4880][/content]

Neuspěli, ale je to krásný příklad významu, který pískavici přikládali.

Dnešní svět, ale může zajímat, jak bylina fungovala v prastarých harémech. Od jejich obyvatelek byly vyžadovány až Rubensovy křivky, pěkně oblé a tvarované. Velkým hitem byl proto pokrm ze směsi cukru, olivového oleje a pískavice chutí připomínající javorový sirup. Byl to lahodný způsob jak dosáhnout oblých křivek a afrodisiakum s léčivým vedlejším účinkem. V kombinaci s mědí totiž pískavice dokáže likvidovat chlamydie.

Co už věděl Avicenna

Avicennův Kánon medicíny doporučuje „řecké seno“ pro léčení řady neduhů – příznivě ovlivňuje horečku, koliky, plynatost. Pomáhá při úplavici, kašli, tuberkulóze, otocích, křečích a taky vředech.

Je skvělým pomocníkem při diabetu, a dokonce vypadávání vlasů. Matkám byla pískavice doporučována pro tvorbu mléka, párům pro její afrodiziakální účinky.

Důležité je, že Avicennovy poznatky jsou platné dodnes.

[content id=4894][/content]

Objevte pískavici

V současnosti se pískavice využívá nejen v kulinářství, ale také v léčivech, orientální svět v tomto ohledu široce zužitkovává olej i semena.

Rostlina obsahuje saponin diosgenein ovlivňující přírodní cestou hormonální hladinu žen. Další důležitou složkou je kumarin využívaný při výrobě antikoagulačních přípravků.

Pískavice se často doporučuje při onemocnění dýchacích cest (virová onemocnění, bronchitida, kašel, astma) nebo u chřipkových onemocnění.

[content id=4913][/content]

Mimořádně účinně čistí žaludek a startuje přirozenou imunitu. Jemně pokrývá poškozené žaludeční a střevní stěny ochranným hlenem. Redukuje obsah volných radikálů a reguluje hladinu cukru v krvi. V kombinaci s anýzem ničí parazity jako je Schistosama mansoni. Postřednictvím jemné masáže pomáhá s modelováním těla i zpevnění a zvětšení poprsí.

Do jídla i do nápojů

Vůně pískavice se podobná jeteli, který patří do příbuzenského svazku s vanilkou. Pískavice se na konci léta zažlutí drobnými kvítky. Jakmile odkvete, objeví se lusky se semeny a z nich se za studena lisuje olej. Listy i semena jsou jedlé a miluje je například indická kuchyně v kari a čatní. Semena se v Indii také někdy pečou a slouží jako náhrada kávy. Naklíčená semena jsou v mnoha afrických zemích využívána jako zelenina.

Pískavice se také objevuje v židovské verzi cukrovinky halva. Listy se v Orientu používají k přípravě bylinného čaje. Například Egypťané svůj ozdravný a uklidňující nápoj z pískavice doslova milují.

Vyzkoušejte si pískavici

O přírodním pokladu se pěkně čte, oč lepší však je jej zažít. Tady jsou dva tipy:

1) Egypský nápoj s pískavicí

Smíchejte dvě lžičky semene pískavice v mléce a společně přiveďte k varu. Nápoj , který přináší rychlé uklidnění, popíjejte teplý.

2) Dalším tipem je masáž hrudníku a prsou žen (můžete ji využít i v páru)

Smíchejte lisovaný olej z pískavice s levandulovým olejem. Tím získáte jemný a exkluzivní masážní prostředek pro péči o ženská prsa.

[content id=4913][/content]