Černý kmín: král Egypta

Prastarý král  mezi oleji se probouzí. Černý kmín zvaný černucha je polozapomenutý všelék, jehož blahodárné účinky na organismus 21. století znovu objevuje. Vedle zkušeností předků má nyní k ruce rozsáhlé laboratorní studie. Výsledek? Pomáhá s neduhy dnešní doby.

Olej z černého kmínu je tradiční název pro olej, který se získává lisováním za studena ze semen černuchy seté (Nigella sativa). Ve starověkém Egyptě byla černucha uctívanou rostlinou a nic se na tom od těch dob nezměnilo.

[content id=4740][/content]

Proč všelék

Kdybyste si měli vybrat jednu bylinu a olej z ní jako základ domácí lékárničky, určitě se zamyslete nad černým kmínem. Starší generace Egypta ji doporučuje jako antikoncepci, nicméně rostlina byla vždy považována za univerzální všelék především proto, že působí jako širokospektrální antibiotikum při bakteriálních a virových onemocněních. Pomáhá při likvidaci bakterie Stafylococcus aureus nebo plísní Trichophyton inderdigitale, Trichophyton mentagrophytes, Epidermophyton floccosumMicrosporum canis.

[content id=4749][/content]

Olej z černého kmínu také odstraňuje střevní parazity (zejména Schistosoma mansoni) podporuje činnost žaludku, jater, střev a slinivky břišní. Chrání srdce, ledviny, centrální nervovou soustavu a mozek.

[content id=4758][/content]

Má praxe potvrzuje, že dokáže snižovat vysoký krevní tlak, který patří mezi epidemie dnešní doby. Vyrovnává i hladinu cukru v krvi, alergikům a astmatikům ulevuje při dýchacích potížích, zmírňuje totiž průduškové spasma. Studie prokazují, že tento olej snižuje alergické reakce až o 70 %. Ženy ocení olej při bolestivé menstruaci, protože uvolňuje křeče hladkého svalstva. Nezanedbatelný není ani přínos pokožce, pomáhá dokonce i při úporné lupénce.

Z české zahrádky

U nás se bylina s obsahem vitamínu skupiny B, A, D a F původem z jihozápadní Asie pěstuje jako letnička a přidává do suchých vazeb. Je jemná, půvabná, ve slovníku našich prababiček se jí poeticky říkalo nevěsta v závoji. V češtině má Černucha setá řadu názvů, v nichž se většinou vyskytuje slovo kmín, například královský, křížový, domácí či šabrejový.  V každém případě se v naší půdě lesklým černým trojúhelníkovým semenům daří, semena se ze semeníků vytřásají jako mák a hodí se zejména do kuchyně. K přípravě vlastního kvalitního léčivého oleje to má přece jen daleko.

Kvalitu prozradí vůně, chuť i barva

Ozdravné účinky oleje z černuchy se dostaví při používání kvalitního 100 %  oleje lisovaného za studena. Běžně se na trhu vyskytují různé kvality, do hry totiž vstupuje obchodní hledisko, kdy cena leckdy vítězí nad kvalitou a rozumem. Často se potkáváme s výrobky ředěnými dalšími oleji, aby cena mohla být nižší. Cena 100 % lisovaného oleje je řádově vyšší. Cenové rozpětí za 100 ml oleje se proto pohybuje od 220 až po 600 Kč. Je nutné připomenout, že kvalita oleje se odráží od země původu i zpracování, rozdíly lze ihned poznat ve vůni, barvě a chuti. Vyplatí se sáhnout po tom, kde jsou všechny tyto vlastnosti intenzivní. Ředěný olej blahodárné účinky na organismus nemá, anebo jsou velmi malé.

Černucha jako koření

V řadě zemí Orientu či Středního východu je černucha často součástí kořenících směsí. Používá se na dochucení chleba, pečiva, sýrů, luštěn či rýže. Běžně se konzumuje za studena lisovaný olej, semena rozdrcená či semletá na prášek. Olej je dobré po otevření skladovat v ledničce a spotřebovat do půl roku.

[content id=4758][/content]