Houpačka – Jen pro děti? Omyl.

Omyl, houpací síť v zahradě nebo ve dvoře je to super nápad. Proč? Jakoby kořeny dávných tradic v nás rezonují náruče matek celého světa, které houpají svá dítka. Tím, že se člověk stává „už velký“ neznamená, že tuto slast má zakázanou. Houpání je tak prospěšné…, uklidňuje.

Houpání uklidňuje

Tuto činnost má většina lidí spojenou s malým dítětem a maminkou. Houpání skutečně děti uklidňuje, ale nejen je. Pohyby kolíbání, houpání budují v dítěti zdravý srdeční rytmus a dobrý stabilní krevní oběh. Stejně tak je tomu u dospělého jedince. Proto houpačka se stává skvělým nástrojem proti odbourání stresu a navrácení osobní pohody. Houpání pomáhá zvyšovat naši tělesnou teplotu a vyvolává různé emoční pocity sounáležitosti, proto mít na zahradě, balkóně houpačku či houpací síť vydá za zlato světa.

Houpání je rytmus

Kolíbavé či houpavé pohyby vrací člověka do prenatálního období, kdy v bezpečí a zázemí matčiny dělohy poprvé pociťoval houpání, které vycházelo z rytmu pohybů kroků maminky. Tyto pohyby vyvolávají přirozenou reakci organismu, která začíná vylučovat potřebné hormony k tomu, abychom byli klidní, vyladění.  Rytmus pohupování je důležitý nejen v dětském věku, ale také v dospělosti. U dítěte rozvíjí sociálně-emoční vazby mezi dítětem a matkou, ale také učí dítě něžnému, ohleduplnému, láskyplnému jednání, zejména, když pak samo houpá plyšáky či panenky.

V pozdním věku – dospělosti, kolíbavý rytmus přináší znovuobnovení harmonie vnitřního světa člověka. Pomáhá rozvíjet fantazii, vizualizaci, zapojit svaly, které jsi lidé odvykli užívat. Také velmi rychle přináší změnu energie v těle. Celý tento proces vnáší do života dítěte i dospělého jeho osobní rytmus a pocity bezpečí. Změna toku energie je důležitá pro práci s emocemi. Houpání, kolíbání je cesta, která vede dovnitř nás samotných.

Houpáním do plavek a proti bolestem

Houpání uvolňuje endorfiny, které pomáhají snížit úzkost. Tím se tento pohyb stává blahodárným u mnoha tělesných i duševních obtížích. Dalším z mnoha benefitů je budování pozornosti, což pomáhá k vytvoření zdravých mentálních návyků. Z pohledu tělesné schránky posiluje zádové svaly, je prevencí proti křečovým žilám a různým typům bolestí. Zajímavostí houpání je, že dokonce pomáhá při hubnutí.Houpáním na židli vydáte až 150 kalorií za hodinu. Už tedy chápete, proč je důležité mít poblíž houpačku nebo si pořídit pořádnou židli na houpání?

Vaše Monika