Kadidlo jako poklad

Bílé a zlaté kousky pryskyřice stromu rodu Boswellia, které známe také pod  historickým názvem luban, olibanum nebo dnes běžným frankincense. Omamná síla kadidla a jeho vůně se nese tisíciletou historií lidstva a je opěvována v bájích, legendách i písních.

Vůně kadidla je spojena s čistotou, přináší klid a napojení na božskou energii. Působí na všech rovinách – psychické, fyzické i spirituální. Dříve se používala výhradně pryskyřice nebo olejové macaráty. Pryskyřice k obřadům, maceráty k masážím, léčení a také jako parfém.

Proces destilace zasáhl do dějin kadidla mnohem později. Dnes již můžeme kadidlo získat v mnoha formách jako pryskyřici, éterický olej, extrakt v oleji či alkoholu, kapsle.

Každá z těchto forem má trochu jiné účinky a také složení, proto při hledání té pravé je dobré znát účel. Pojďme se zorientovat.

Začalo to před věky

Dávné kultury hojně využívaly kadidlo ve všech dostupných formách. Sloužilo v náboženství, normálním životě i při léčení. Benefity pro lidské zdraví dnes dokazují četné studie, které zkoumaly, jak mohou být látky obsažené v kadidle využity pro léčbu různých civilizačních neduhů včetně inhibice rakovinových buněk. Tak máme v rukou důkazy potvrzující to, co předkové odpozorovali, prověřili praxí a brali jako přirozené, co popsali na papyrusech i ve starých knihách.

Ladí tělo, mysl a duši

Jak bylo řečeno, kadidlo ladí člověka na všech úrovních.

Nejprve se podívejme na úroveň fyzickou. Pozitivně působí na záněty dokonce kloubů a cév. Podporuje dýchací ústrojí při nachlazení, kašli, zánětu průdušek. Velmi efektivně umí vyladit hormonální systém a také celý zažívací trakt. Ve starých spisech se uvádí, že likviduje „lidské“ červy, tudíž v moderním jazyce řečeno zbavuje tělo parazitů. Posiluje imunitní systém a podporuje zacelení ran. Kadidlo působí jako analgetikum a desinfekce. Snižuje krvácení z ran a třeba i dělohy.

Také mysl si žádá své. Na této úrovni přináší kadidlo zklidnění, zbavuje strachu a odvádí negativní myšlenky. Je účinné, když se potřebujeme soustředit. V těžkých situacích funguje jako most pro překlenutí.

Do třetice je kadidlo písní pro bohy, spojení mezi naší spiritualitou a Universem. Na této úrovni poskytuje ochranu a uvědomění si spirituálního poznání. Pracuje s naší epifýzou, tudíž mimosmyslovým vnímáním. Čistí auru a otevírá šestou a sedmou čakru.

Nejdůležitější benefit

Kadidlo je součástí tradičních léčebných škol jako je ájurvéda, perská medicína, arabská medicína unani. Od nepaměti doporučovaly, aby se jeho pryskyřice žvýkala, vyluhovala v oleji, vyráběly se z ní čípky. Také se samozřejmě zapalovala pro posvátný vonný dým.

A nyní pozor. Omylem dnešní doby je tvrzení, že nejlepší pro naše zdraví mohou být pouze éterické oleje, které jsou mnohdy vydávány za „ty pravé a jediné funkční“. Jenomže hlavní účinnou blahodárnou složkou kadidla je kyselina boswellová, jejíž molekuly se v éterickém oleji nenachází, protože se ztrácí během destilačního procesu.

To je důvod, proč pro sebe objevovat další formy podávání kadidla, ve kterých tato kyselina zůstává uchována. Což je zejména olejový či alkoholový extrakt a pryskyřičné kamínky. 

 

[content id=5071][/content]

 

Bleskový manuál

Pokud chceme posílit tělo i ducha, můžeme velmi efektivně využít kamínky pryskyřice nebo extrakty. Pozor však na barvu pryskyřičných kamínků – bílá je medicinální, žlutá posiluje duši.

Bílé kamínky pryskyřice jsou tedy určeny k léčení, můžete je žvýkat, nebo si z nich výluhem v oleji či ve vodě připravovat ozdravnou kůru.

Žluté kamínky jsou zacíleny na psychiku a duši, používají se tedy k vykuřování.

Extrakty se běžně užívají vnitřně – 20 kapek ráno a večer.

Éterický olej naředěný v základním oleji je skvělý pro masáže nebo pro harmonizaci mysli a prostoru.

Detoxikační kadidlová kúra podle ománských postupů

Ománci dodnes používají kadidlo jako běžnou součást domácí lékárny. Výluh si vyrábí sami.

[box background=#f0dae7]Jak na to?

Na 3 až 4 kamínky bílé pryskyřice patří 0,5 l vody.
Pryskyřici vyluhujte 4 dny.
2 dcl výluhu pijte každý den na lačno po dobu 4 měsíců.[/box]

Sami uvidíte, co dobrého vám tato kúra přinese.

Tak tedy na zdraví.