Sezame, otevři se

Úvod do pohádky, zaříkávadlo a hlavně všestranný a lahodný dar přírody. Sezamový olej je nejstarší na světě. Zkrášluje, léčí a patří do gurmánské i zdravé kuchyně. Nechme ho, aby otevřel své poklady i pro dnešního člověka v západním světě.

Příběh sezamového oleje sahá do hluboké historie a jeho vlastnosti otevírají brány největšího bohatství člověka – ZDRAVÍ. Sezam se velmi snadno pěstuje, a proto je olej lisovaný z jeho semen považován za první, který lidé používali, existují předpoklady, že byl využíván ještě dříve než olivový. Latinský název Sesamum indicum prozrazuje, že pochází z Indie, která se dodnes řadí mezi jeho přední pěstitele, po ní následují země severní Afriky a Asie.

Od vína bohů k léčivům

Sezamové semínko je jedním z prvních koření, přirozeně člověka upoutalo svou příjemnou oříškovou chutí. Když zjistil, že má také příznivé účinky na organismus, začal zkoumat jeho další možnosti. Dočtete se o tom  v prastarých listinách, jako je Eberský papyrus nebo Materia Medica. Jeho použití v každém případě sahá do doby kolem roku 3000 př. n. l.

Historie arabského světa je přitom plná příběhů o asyrských bozích, kteří před stvořením Země pili „víno“ vykvašené ze sezamových semen. Starověcí Babylóňané pochopili, že sezamový olej pomáhá rozvinutí vůní a používali ho při přípravě parfémů. Egypťané šli dál k výrobě léčiv, využívali ho při ceremoniálech a k očistě a dodnes patří do jejich gurmánské kuchyně. Byl tak významný, že každý egyptský chrám měl vlastní lis.

Příběh o nesmrtelnosti

Podle starobylých záznamů je sezamové semínko považováno dokonce za nositele nesmrtelnosti. Starověká čínská legenda z období dynastie Čching vypráví, že na příkaz císaře byl do Yin Tai, dnešního Japonska vyslán guvernér, aby našel svatý lék na nesmrtelnost. Císař věřil, že jde o kouzelný lektvar koncentrující energii tří tisíc mladých mužů a žen, kteří byli „čistého ducha“. Guvernér prohledal lesy a hory a po letech se vrátil se sezamovými semínky.

Společně s olejem z nich vylisovaných se staly elixírem dlouhověkosti. Materia Medica, spis popisující nejstarší postupy tradiční čínské medicíny, říká, že užíváním sezamového oleje a semínek dochází po 100 dnech k odbourání chronických onemocnění. Po roce se lepší tonus pleti na obličeji i po těle, po dvou letech přestávají šedivět vlasy. Zmiňuje i dorůstání zubů.

[content id=4936][/content]

Domácí přírodní lékárna

S ohledem na značné zdravotní benefity je dobré, když se sezamový olej stane součástí přírodní lékárny každé rodiny. Zlepšuje průchodnost cév, blahodárně působí na srdce a používá se při chronických potížích jako jsou bolesti hlavy a poruchy metabolismu. Tonizuje játra a ledviny.

Brání množení rakovinných buněk (například v tlustém střevě či kůži). Doporučuje se také při po ozařování. Pomáhá udržovat pohyblivost kloubů, posiluje kosti a působí proti osteoporóze. Je významným pomocníkem proti bakteriím a má regenerační účinky. Existuje studie, podle které sezamový olej dokáže snížit výskyt zánětu dásní až o 85 %.

[content id=4941][/content]

Sezamový olej je navíc širokospektrální. Hodí se pro masáže, vnitřní užití, výplachy úst a nosu. Řadí se mezi tzv. suché oleje, tudíž se při masáži snadno vstřebává do pokožky a nezanechává mastný film. Proto je často využíván jako nosný olej třeba do krémů.

Doporučuje se také na akné v obličeji, protože na sebe v kožních pórech váže toxiny a celkově zklidňuje pokožku. U kojenců a batolat chrání pokožku před opruzeninami. Smícháním s limetovou šťávou hojí popáleniny a oděrky, zkombinovaný s  vodou je zase vhodným výplachovým prostředkem do vagíny, pomáhá totiž odstraňovat kvasinky a jimi způsobené výtoky.

Jde o kvalitu

Pokud chceme dosáhnout optimálních výsledků, potřebujeme olej za studena lisovaný, panenský, který je špička. Takový obsahuje vysoké množství cenných látek, zejména 80 % omega – 6 a omega – 9 mastných kyselin, vitaminy, minerály, stopové prvky, lecitin. Olej se liší hustotou a také barvou i chutí.

Rafinované oleje vznikají technologiemi jako je bělení a deodorizace. Od nerafinovaných panenských olejů se výrazně liší svým složením, zejména nízkým obsahem výjimečné složky jakou je lignan.

Účinek oleje lze podpořit ještě metodou oblíbenou v zemích Dálného východu, kde se semínka před jeho extrakcí praží, čímž dochází ke stabilizaci oxidace. Takto upravený olej se vyznačuje červenou barvou a také odlišnou intenzivní chutí. Máme vlastně dvě volby. Buď můžeme používat bioaktivní sezamový olej, který svou výraznou chutí a vůní může méně vyhovovat evropskému uživateli, nebo se přikloníme k jemnějšímu upravenému oleji. První s sebou nese nemalé zdravotní benefity, druhý obohatí hlavně naši stravu.

Tip pro vás

Sezamový olej používejte v tzv. „uzrálé“ formě. Co to je?  Když olej zahříváte při nízké teplotě, má menší hustotu, a díky tomu se lépe vsakuje do pokožky a váže na sebe toxiny obsažené v tucích.

Můžete si ho snadno připravit doma. Olej zvolna zahřívejte na teplotu 100 °C. Pokud nemáte potravinářský teploměr, tu správnou teplotu poznáte tak, že do něj kápnete dvě až tři kapky vody a počkáte, až se voda odpaří. Jakmile uslyšíte krátké praskání, olej odstavte  a nechte vychladnout. Přelijte do láhve z tmavého skla, kde vydrží asi měsíc.

Zajímavost: Sezamový olej se užívá jako rozpouštědlo pro intramuskulární injekce, při výrobě léčiv, parfémů (stabilizátor vůně), kosmetiky, krémů či lubrikantů, musí mít ovšem prvotřídní kvalitu.

[content id=4941][/content]