Tisíce let lidé vykuřují

Možná také znáte tu větu: „Co to zase děláš? Lítáš tu jak čarodějnice a hrozně to smrdí,“ tohle by lidé před dávnými věky nikdy nepoužili. Chápali, že rostliny, pryskyřice, kůra nebo živočišné komponenty dovedou efektivně ovlivňovat zdraví a psychiku. Vykuřování bylo jejich denní součástí a mělo svůj řád. Dalo by se říct, že vykuřovaní je pradávným přirozeným rituálem lidstva.

Když jsem stála v chrámu boha HORA před nástěnným vyobrazením vonných tyčinek, úplně mě pojal pocit štěstí a radosti. Představte si, že jste objevili něco, tak přirozeného, a tak dlouho ztraceného. Návrat může být okamžitý. Tisíce let, byly vůně, vykuřovadla součástí každodenního života. Lidé používali vše, co jim okolní svět poskytoval. Ať vybírali ze živočišné nebo rostlinné říše vznikaly postupně nádherné a drahocenné směsi. Ty se dědí z generace na generaci a přinášejí své výsledky.

vykuřování

Umění vykuřovaní popisují nejenom Egypťané, ale také Řekové, Římané. Velkou měrou se používá do dnes vykuřovaní v Arábii, Indii nebo v Americe. Pralesní indiáni bylinky přikládají na rozpálené kameny a vdechují jejich vůní, nebo při svých ceremoniích pálí pryskyřici či vzácná dřeva. Tak proč bychom se, my Evropané nemohli opět vrátit ke kořenům? Co tomu brání? Možná jen změnit úhel pohledu. A zkrátka začít.

Taky se vám dere na mysl otázka: „Kdy se vlastně vykuřovadla používají?“ Sloužila pro náboženské účely, ale jejich používání je popsáno i v běžném životě k různým příležitostem od čištění prostor až spirituálním obřadům. Pojďme si připomenout několik takových situací, kdy můžeme kadidlo použít.

K čištění (prostor a osob): Některé byliny mají výjimečnou vlastnost čistí prostředí v místnostech, pomáhají tím k harmonizaci vztahů a odvádění negativních energií. Pro tyto účely se například používala andělika, borovicová pryskyřice, bílá šalvěj, jalovec, rozmarýn, lemongrass, kadidlo, kopál nebo také kafr.

Pokud hledáme něco na uklidnění a moderně řečeno ke zmírnění stresu můžete si udělat směs např. z anýzu, badyánu, jasmínu, kadidla, levandule a růže. Nebo je prostě užít samostatně. Jako do teplé deky vás zabalí benzoe nebo santalové dřevo. Jemný závoj dýmu odnese všechny starosti.

Dnešní doba nás hodně vyčerpává, proto často asi slýcháváte: „Já vůbec nemám energii.“ I tady je možné použít vykuřovadla. Zejména mnoho kadidel působí povzbudivě, pracují s nastartováním naší vnitřní síly a hnacího motoru. Když vdechujete např. dým borovice, cedru, elemi, jalovce, kopálů, skořice, tonky nebo rozmarýnu, představujte si, jak vám vaše síla narůstá. Stoupající dým vás povzbuzuje a dodává novou energii do vašich žil.vykuřovadla

Když vstupuji do kostela nebo chrámu či mešity, vždy mě upoutá rozmanitá vůně. Jako by to byla neviditelná brána k tomu, aby se člověk mohl oddat modlitbám či meditaci. Jen naše mysl si může domyslet, že vdechuji anděliku, benzoe, cedr, kadidlo, myrhu nebo santalové dřevo, to jsou všechno komponenty, které nám pomáhají jít do meditace. Ta přináší nejen zklidnění našim myšlenkám, ale také otevírá kreativitu, tvoření, radost, napojení do života tady a teď. Pro kreativitu můžeme připojit palo santo, labdanum, levanduli, elemi nebo cedr.

Čím bychom mohli ukončit toto pojednání o vykuřování? Přece láskou. Zapojte partnera a s hravostí můžete začít hru na objevování smysly. Pro tyto příležitosti vyzkoušejte pačule, jasmín, puškvorec růži, skořici nebo styrax. A o tom by to všechno mělo být, každý den si připomínat, že je nový. Mohu jej prožít v lásce a přítomnosti. Ať se daří.