Cestou sběrače kadidla

Kadidlovník patří mezi vzácné, divoce rostoucí stromy. Jeho nízké rozsochaté kmeny se staly jedním ze symbolů současného sultanátu Omán, a coby kulturní bohatství země jsou přísně chráněny. A jeho sběr je náročnou disciplínou.

Existuje mnoho druhů kadidlovníků, k nejrozšířenějším se řadí Boswellia sacra vyskytující se na Arabském poloostrově a Boswellia serrata z Indie a přilehlých oblastí. Strom dorůstá maximálně do pěti metrů a dožívá se zpravidla 100 let. První plody se objeví 3. rokem od zasazení.

Najít kadidlovník

Kadidlovníkům se v Ománu nejlépe daří na odlehlých a často špatně přístupných místech, žijí takřka z ničeho. Pokud se k nim vůbec dostanete, naskytne se vám fascinující pohled. V některých údolích jich vidíte až tisíce. Rostou na velmi suchých mírných svazích podél brázd, jimiž se během období Charífu čili monzumu najednou prudce hrne voda. Drsné podmínky jim dávají obdivuhodnou odolnost a tím pádem i mimořádný účinek.

[content id=5086][/content]

Když strom roní slzy

Sběr pryskyřice čili kadidla je velmi náročný proces. Za každým kouskem stojí hodiny a hodiny úporné práce. Sklizeň je výhradně mužskou záležitostí. Je to profese často předávaná z generace na generaci a sběrači se jí věnují dvakrát do roka.

[content id=5092][/content]

Po několika dnech od správného řezu se na kmenu objeví bílé perličky přezdívané „slzy“. Muži opouštějí kadidlovníky, aby se k nim za několik měsíců vrátili. Bílou pryskyřici považují za nejvyšší léčivou kvalitu a sbírají ji za svítání. Čím déle je totiž vystavena slunci, tím získává zlatavější odstín a taková je potom nejčastěji používána k vykuřování a pro jiné zpracování než na léčivé přípravky. Za sezonu získají z jednoho stromu 7 až 10 kilogramů pryskyřice, což není mnoho. Vzpomeňte si na ně, až budete zapalovat svůj kamínek kadidla.

[content id=5098][/content]

Celý proces růstu kadidlovníku a sběru pryskyřice je odpovědí na otázku, proč je ománské kadidlo tak ceněné a drahé.

A člověk si uvědomí, že to nejlepší, co může s vzácným kadidlem udělat, je vnímat jeho sílu a užívat si života.

Proto je také tady.