Tu nech, to je hadovka smrdutá, ta se nesbírá…

ale sbírá se. Když jsem jako malá poslouchala pohádky Františka Nepila o houbách, tu o hadovce smrduté jsem měla moc ráda. Ani jsem netušila, že po dlouhých letech opět vstoupí se vší parádou do mého života.

Tahle houba snášející vajíčka patří mezi zázraky lidového léčitelství, její benefity byly popsány v dávné historii. Je to prostě úžasné stvoření přírody schopné léčit mnohé lidské neduhy. Kdyby to diskutující houbičky z pohádky věděly, možná by se k hadovce chovaly jako ke královně.

[content id=5145][/content]

Později se ukázalo, že má mnoho dalších zdravotních přínosů, a začala se užívat také jako tinktura, mast či infuze.

Muži si houby navíc cenili jako mocného afrodiziaka, což naznačuje už její tvar – kdo by se divil, že starověcí Římané říkali hadovce „nestydatý falus“ a přesně tak zní i její oficiální botanický název: Phallus impudicus. Byla součástí nápojů lásky a lidé ji zasvětili bohyni plodnosti, úrody a obilí Ceres.

Pravda je, že hadovka je opravdu bohatá na látky nabíjející organismus energií. Pomáhají při únavě a přetížení, posilují mužnou sílu a sexuální aktivitu. Hadovku dodnes ctí a využívají mnohé, zejména slovanské, kultury. Jejich králem mezi houbami je MUKHOMOR a královnou HADOVKA smrdutá.

Patří do rukou odborníků

Hadovku objevíte v lese, parku nebo zahradě a to podle nelibého ostrého zápachu. Její klobouk připomíná spíš čepici. Lidové léčitelství se zajímá o její jedinečná kožnatá vajíčka. Z vajíčka houba vyroste už za nějakých 15 minut, přibližně to bývá 5 milimetrů za minutu. A to je úctyhodný výkon.

Jedlé jsou mladé ještě dobře uzavřené plodnice, ale pozor, zralá houba je jedovatá, proto je velmi rozumné přenechat její sběr odborníkům. Ti s jistotou odeberou potřebná vajíčka a pak je ve správný čas a správným způsobem zpracují.

Čím veselka obveselí

Důležité je, že byl u veselky identifikován mechanismus ničení rakovinných buněk. Při použití extraktu z houby se zralé cytotoxické lymfocyty (CTL) přiblížily v mnohem větším množství než obvykle (od 30 do 82 %) k nebezpečným atypickým buňkám a spustily mechanismus ničení.

Jak to funguje? Veselka produkuje polysacharidy, které v těle vyvolávají produkci perforinu ničícího rakovinné buňky tím, že v buněčné membráně vytvářejí otvory. Díky nim jednoduše odumírají. Perforin jim brání v dělení a formování do nádoru a používá se proto jako podpůrná terapie proti benigním i maligním útvarům.

A houba toho zvládne mnohem víc. Díky schopnosti aktivních složek odstraňovat cholesterol a snižovat krevní tlak bylo v tradiční medicíně dosaženo významných výsledků při léčbě hypertenze.

Veselka je účinná i v případech dny, nemocí kloubů či kůže (trofické vředy, proleženiny, píštěle, kožní nádory, kousnutí, nehojící se rány, revmatismus).

Velmi aktivní jsou její fytoncidy (rostlinná antibiotika), která ničí viry oparu, chřipky, hepatitidy a dokonce i HIV. Veselka pomáhá také při nemocech trávicího traktu a ledvin.

Proč tinktura?

[content id=5152][/content]